Acil ilaç uygulama konusunda paramediklere bütün yollar serbest!
Paramediklere, ayrıca mekanik ventilasyon uygulama yetkisi verildi.
Ve artık iğne dekompresyon uygulaması yapabilecekler.
İşte detaylar.
Acil Sağlık Hizmetleri (ASH)'nin sunumunda, özellikle hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin baş aktörlerinden biri olarak kabul edilen paramedik mesleği ile ilgili bugüne kadar birçok gelişme sağlandı.
Bunlardan en önemlisi, 2005 yılında Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'da yapılan değişiklikle, belli sınırlar çerçevesinde hastaya müdahale yetkisinin verilmesidir.
Ardından 2006 yılında yayınlanan 26369 sayılı Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile
Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği ve bu yönetmelikte yapılan düzenlemeler ile hekim bulunmayan ambulanslarda paramedik bulundurma zorunluluğunu getirilmiştir.
2007 yılında yayınlanan, Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile paramedik görev ve yetkileri tanımlanmıştır.
26 Mart 2009 tarih ve 27181 sayılı Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri ile Acil Tıp Teknisyenlerinin Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ yayınlandıktan sonra ise ASH’de, belirtilen protokoller çerçevesinde paramedik ve ATT’lerin yetkilendirilmesi sağlanmıştır.
22 Mayıs 2014 tarih ve 29007 Sayılı Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik ile paramedikler tam olarak neleri yapabileceği konusu açıklık kazanmıştı.
Ancak bu Yönetmelikte yazılanlar ile sahada paramediklerin uygulamaları arasında bazı farklılar vardı.
Örneğin: Acil durumlarda ve belirli akış şemaları çerçevesinde hastaya ilaç uygulama konusunda yetkili olan paramedikler, sadece IV/IO yol ile ilaç uygulayabilmekteydi.
Bugün yayınlanan (20 Kasım 2021)Yönetmelik değişikliği ile saha ile mevzuat arasındaki farklılıklar kapatılmış oldu (Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 20 Kasım 2021 Sayı 31665).
Bu Yönetmelik ile Paramediklerin Görev ve Yetkileri Şunlardır:
1- Hastaneye ulaştırıncaya kadar hastaya Bakanlıkça belirlenen acil ilaçları ve sıvıları uygun yollardan herhangi biriyle uygular.
2- Temel ve ileri hava yolu uygulamaları, endotrakeal entübasyon, gerekli hallerde krikotirotomi, invaziv/noninvaziv mekanik ventilasyon ve oksijen uygulamaları yapar.
3- Travma stabilizasyonu, kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyon, yara kapatma ve basit kanama kotrolü ve iğne dekompresyon uygulaması yapar.
4- EKG ve monitörizasyon ile ritim değerlendirmesi yapar, defibrilasyon, kardiyoversiyon, external pacemaker uygulaması gibi elektriksel tedavileri uygular.
5- Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olur.
6- Görevinin tüm aşamalarında haberleşme ağını doğru ve hızlı bir biçimde kullanır.
7- Ambulansı teknik, tıbbi araç gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulundurur, zorunlu hallerde ambulansta sürücülük görevi yapar.
.
Ayrıca, Yönetmeliğin Ek-1/B’sinde yer alan “Acil tıp teknisyeni” başlıklı bölümün (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Yetkili sağlık meslek mensubunun sorumluluğunda hastaya uygun paranteral girişim yapar.”
GERİ DÖN:
Yorumlar
Yorum Gönder