Ana içeriğe atla

Orta Asya Türklerinde Tedavi Yöntemleri



Tarih boyunca Türkler, farklı coğrafyalarda, irili ufaklı yüzlerce devlet kurmuştur. 

Dolayısıyla, Türk tarihi tek bir topluluğun, belli bir bölgedeki tarihinden ibaret değildir. Türk tarihi; Türk topluluklarının çeşitli bölgelerde ortaya koyduğu tarihlerin bütünüdür. 

Tarih boyunca 180'e yakın Türk devleti kurulmuştur. Ancak, dünya üzerinde hakimiyet kurmuş büyük Türk devletlerinin sayısı kurulan tüm Türk devletlerin onda biri kadardır. 

Türk tarihinde, Osmanlı'ya kadar olan önemli devletlerin kronolojik sırası ve hüküm süreleri aşağıda gösterilmiştir. 


Türklerin ana yurdu olarak kabul edilen Orta Asya, Güney Sibirya, Doğu ve Batı Türkistan'ı içine alan, Tanrı dağlarının güneyinde ve Çıngırya steplerinin kuzeyinde kalan bölgedir. 

Orta Asya Türk Tıbbı denildiğinde, bilimsel bir tıptan bahsetmek mümkün olmamakla birlikte, göçebe hayatı yaşayan atalarımızın geniş bir coğrafyada, farklı kültür ve medeniyetlerle yaşamaları sonucunda, hastalıkların tedavisinde zengin bir birikime sahip oldukları söylenebilir. 

Ancak tabiatla iç içe yaşayan bir toplumda, sağlık problemlerinin daha çok halk hekimliği ile giderilmeye çalışıldığı ve tedavide büyük ölçüde dini inançların hakim olduğu görülmektedir. 

Kutadgu Bilig'in beyitlerinde, Türk tıbbını çok net gösteren ifadelere yer verilmekte, sağlık işlerinin kamlar/şamanlar ile otaçıların müşterek yürüttüklerine dair bilgiler yer almaktadır. 

Dolayısıyla kesin olarak anlaşıldığı üzere, uygulanan tedavi metotlarına göre Orta Asya Türk Tıbbının iki gruba ayırmak mümkündür.

1. MADDİ TEDAVİNİN UYGULANDIĞI HEKİMLİK

Otacı ve Emçi adı verilen hekimler, hastalarını bitki, hayvan ve maden kaynaklı ilaçlarla tedavi ederlerdi. 

Orta Asya bilimsel Türk tıbbını Uygur tıbbi metinlerinden öğrenebilmekteyiz. 

Türk hekimlerinin, göz hastalıkları, baş ağrısı, saç kepeklenmesi, kulak hastalıkları, solunum rahatsızlıkları, akıl hastalıkları, kadın hastalıkları, genital hastalıklar gibi birçok hastalığa karşı reçeteler hazırladıkları ve hastaları tedavi ettikleri anlaşılmaktadır. Bazı reçeteler kısaca şöyledir:

Eğer bir göz paslanır ve çok yaş gelirse; o zaman kendir yağı sürülürse iyi olur. 

Eğer bir kimse gece körlüğüne müptela ise; bir siyah keçinin ögsüz-ciğerine karabiber saçılarak ateşe gömülür ve köpüğü göze sürülürse hasta iyi olur.

Diş çürümelerinde; sirke ağıza alınır, çalkalanır ve tükürülürse iyi olur. 

Diş ağrısına karşı ilaç; üç yaşındaki kara öküzün boku bir kapta kaynatılarak üzerine sürülürse iyi olur.

Ayrıca bazı hastalıklar dağlama yöntemi ile tedavi edilmiştir. Bu yöntem özellikle safra kesesiyle ilgili sindirim sistemi bozukluklarında kullanılmıştır.


2.BÜYÜSEL İŞLEMLERE BAĞLI HEKİMLİK

Sağlık ve hastalığın tabiattaki iyi ve kötü ruhlar arasındaki dengeye bağlı olduğuna inanan Türk toplumunda, ruhlar ile kişi arasındaki aracılığı özel yeteneğe sahip kişilerin yapması gerektiğine inanılmıştır.

Hastanın tedaviye duyduğu inanç ve hekime olan güven sayesinde, tedaviler başarılı sonuçlanırdı.


Tabiatüstü güçler tarafından seçildiğine inanılan Kamlar, temelde telkine dayalı tedavi seansları ile hastaları tedavi ederlerdi.

Baksılar ise, hastalıkları teşhis etmek ve kehanette bulunmak için fal bakan, müzikle ve büyüsel işlemlerle hastaları tedavi eden hekimlerdi.

Büyüsel işlemlere bağlı tedavilerin bazıları şunlardır:

Atalar Kültü: Hastalıkların giderilmesi için ecdadın ruhlarından medet umulur, önemli kişilerin kabirleri ziyaret edilirdi.

Alazlama: Hastalıkların kötü ruhlardan kaynaklandığını, kötü ruhların ve eşyaların ateşle temizleneceğine inanılırdı. Yağlı bir paçavra ateşle tutuşturularak hastanın etrafında dolaştırılarak alazlama yapılırdı.

Göçürme: Hastalığın, cansız bir nesneye veya kurban edilecek bir hayvana aktarılabileceğine inanılır, hastalık için kurban kesilir veya bez, keçe, tahta gibi cansız bir nesne hastanın etrafında dolaştırılarak göçürme yapılırdı.

Kurşun Dökme: Hastalıkları uzaklaştırmak, cin çarpması ve büyüye karşı yapılırdı.

Uçuklama: Uçguk denilen bir ruhun ağız kenarında kalan yemek artıklarını yediğine ve gezindiği yerlerde kabarcık oluşturduğuna inanılır, tedavi için ekmek parçaları uççuğa dokundurulup köpeğe yedirilirdi.

_____________

Bilgilendirme: Bu yazı Habp GOSTAK tarafından kaleme  alınmıştır. Yazının kaynağı, yazarın tıp tarihi yüksek lisans eğitiminde Prof. Dr. Ayten ALTINTAŞ'ın ders notlarından derlemedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glaskow Koma Skalası (GKS)

Glaskow Koma Skalası (GKS) Glaskow Koma Skalası (GKS) hasta/yaralıların bilinç düzeyinin değerlendirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Birinci değerlendirmede yer alan AVPU Skalasının ikinci değerlendirmedeki karşılığıdır da denilebilir. Glaskow Koma Skalasıyla, AVPU Skalasına göre daha detaylı bir bilinç değerlendirmesi yapılabildiğinden ikinci değerlendirmede kullanılır. Glaskow Koma Skalasında; göz açma, sözel ve motor yanıt değerlendirilerek hasta/yaralının bilinç düzeyi puanlandırılır. Glaskow Koma Skalasında puanlama, en kötü 3 puan en iyi 15 puan şeklindedir. Hasta/yaralının bilinç düzeyi değerlendirildiğinde GKS puanı; 3- 8 puan ise; Anlamlı nörolojik hasar olduğunu, 9- 12 puan ise; Orta dereceli nörolojik hasar olduğunu, 13- 14 puan ise; Hafif nörolojik hasar olduğunu gösterir. GERİ DÖN

Oksijen Maskeleri Nelerdir?

OKSİJEN MASKELERİ Oksijen maskeleri, ağız ve burnu içine alacak şekilde tasarlanmış, üzerinde küçük delikler bulunan, yumuşak kauçuk ya da şeffaf plastikten yapılmış, hasta/yaralıya oksijen verilmesini sağlayan araçlardır. Üzerinde bulunan burun klipsi ile lastiği maskenin yüze rahatça oturmasını sağlar. Maske alt kısmındaki özelliğine göre adlandırılır. Her tür maskenin alt kısmından oksijen kaynağına uzanan bir hortumu bulunur. Oksijen maskelerinin yetişkin ve pediatrik hasta/yaralılarda kullanılmak üzere değişik ebatları mevcuttur. Basit Yüz Maskesi Hastanın ağız ve burnunu içine alacak şekilde tasarlanmış, alt kısmında hortumu bulunan kauçuk ya da plastikten yapılmış maske çeşididir. Basit yüz maskesinin üzerinde nefes verme sırasında fazla gazların çıkışını sağlayan iki taraflı küçük delikler ve başa takmak için elastik bir bant ya da lastik bulunur. Yetişkin ve çocuklarda kullanılmak üzere çeşitli ebatlarda olan basit yüz maskesi ile hasta/yaralılara % 40-60 konsa

Hasta/Yaralı Öyküsü Alma

Bilinci açık olan hasta/yaralının kendisinden, bilinci kapalı hasta/yaralılardan ise yakınlarından veya olaya şahit, çevrede bulunan insanlarla konuşarak olay yada hastalık hakkında tıbbi amaçlı bilgi toplama işlemine öykü alma denir.  Birinci değerlendirmesi yapılan hasta/yaralının bilinci açık ise ikinci değerlendirmeye hasta/yaralı ile konuşarak başlanmalı ve bu sayede tıbbi müdahaleler için bilgiler elde edilmelidir. İnsanların en zor anlarında onlarla iletişim kurmak zorunda olan ATT/paramedikler, etkin bir acil tıbbi müdahaleyi başlatabilmeleri için bilgi edinme işlemini belirli bir standart içerisinde ve bazı kurallara riayet ederek yapmalıdırlar.  Hasta/yaralı öyküsü alma şu şekilde yapılmalıdır; Hasta/yaralıya yakın oturulmalıdır:  ATT/Paramedik, hasta/yaralının kendisini rahat görebileceği, rahat duyabileceği ve sürekli göz teması kurabileceği bir yere oturmalıdır. ATT/paramedik, hasta/yaralıya kendisini tanıtmalıdır: ATT/Paramedik, ismini, unvanını ve hangi kur

SAMPLE Nedir?

Hasta ya da yaralının kişisel öz geçmişinin sorgulanmasında kullanılan soruların baş harflerinin kısaltılmasından oluşan SAMPLE, yapılacak tıbbi müdahalede yön göstericidir. Birinci değerlendirmesi yapılan hasta ya da yaralının bilinci açık ise ikinci değerlendirmeye hasta/yaralı ile konuşarak başlanmalı ve bu sayede tıbbi müdahaleler için bilgiler elde edilmelidir. İnsanların en zor anlarında onlarla iletişim kurmak zorunda olan ATT/paramedikler, etkin bir acil tıbbi müdahaleyi başlatabilmeleri için bilgi edinme işlemini belirli bir standart içerisinde ve bazı kurallara riayet ederek yapmalıdırlar. Kişisel öz geçmiş yapılacak tıbbi müdahalede yön gösterici olacaktır. Tıbbi geçmiş ya da kişisel öz geçmiş SAMPLE ile öğrenilir. SAMPLE (Hasta/yaralının Kişisel Öz geçmişi) Sings and Symptom (Belirti ve Bulgular): Hasta/yaralının şikayetleri ve sağlık personelinin muayenede elde ettiği tıbbi veriler. Allergies (Alerjileri): Hasta/yaralının herhangi bir madde yada ilaca karşı duyarlılığı

Uygun boy airway nasıl belirlenir?

Uygun boy oral airway seçimi: Oral airway seçimi, hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziki görünümüne göre değişir. Teorik olarak, yetişkin erkeklerde 4-5 numara, yetişkin kadınlarda 2-3, gençlerde 2, çocuklarda 1-0, bebeklerde 00, yeni doğanlarda ise 000 numaralar kullanılır. Pratik uygulamalarda ise hasta/yaralının ön dişleri ile çenenin köşesi arasındaki mesafe ölçülerek veya dudak kenarından kulak memesine kadar uzunluğu olan airway seçilir.    GERİ DÖN:

Nazal Kanül ile Oksijen Nasıl Uygulanır?

NAZAL KANÜL Hasta/yaralının burun deliklerine yerleştirilen, yaklaşık 1-1.5 cm uzunluğunda çıkıntıları olan, ince uzun polietilen ya da plastikten yapılmış iki ucu açık bir tüptür. Nazal kanül ile oksijen uygulaması basit, rahat ve güvenli bir yöntemdir. Oksijen alan hasta/yaralı konuşabilir, ağızdan bir şeyler yiyebilir. Nazal Kanül Ne Zaman Kullanılır? • Düşük yoğunlukta uzun süre oksijen alması gereken, •Tıbbi acili olan (SpO2 % 94’ün altında) ancak distreste olmamasına rağmen oksijen verildiğinde rahatlatılacağı düşünülen hastalarda, • Maske kullanamayan hasta/yaralılarda nazal kanül kullanılır. Nazal kanül ile verilecek oksijenin akım hızı 2-6 L/dk olacak şekilde ayarlanır. Daha fazla akım hızı ile oksijen verilmesi halinde burun mukozalarında ciddi tahrişler oluşturur ve hasta/yaralıya rahatsızlık verir. Ayrıca tedavinin istenilen etkisi elde edilemez. Nazal Kanül ile Oksijen Uygulamada Dikkat Edilecek Hususlar Oksijen mutlaka nemlendirilerek verilmelidir, Nazal k

Paramedik Öğretim Görevlisi Bulunamıyor!

Okullar öğretim görevlisi arıyor.  Hocalar sitem ediyor:  P aramedik bölümüne paramedik mezunu öğretim görevlisi bulamıyoruz diye. Haklısınız hocam! Biz de sitemkarız, sisteme ve içimizdeki 112 aşkına… İçimizdeki 112 sevgisi bizi bu hale getirdi, maalesef! Paramedik bölümünden mezun olduğumda, dikey geçiş ile lisans tamamlayabileceğim tek bölüm hemşirelikti. Oysa hemşire olduğumda 112’de çalışmama izin verilmeyecekti. O dönem, Çanakkale’de Afet Yönetimi bölümünün açıldığı zamanlardı.  Paramedik olarak mezun olan her gencin gönlünden geçiyordu burada okumak.  Ancak Acil Tıp Teknisyeni (ATT)mezunu yani Meslek Lisesi çıkışlı olduğumdan o bölüme geçmem imkansızdı.  Afet bölümü, düz liseye öncelik tanıyordu.  Üstelik Dikey Geçiş Sınavı (DGS)ile paramedik mezunu da almıyordu. Sözleşmeli olarak 112’de işe başladım.  Önlisans mezunu olarak kalmamalıydım. Lisans bitirmem gerekiyordu.  Ancak DGS ile tercih edebileceğim lisans bölümü hemşireliği bitirdiğimde, paramedik yetki ve sorumluluklarımı

Özerklik İlkesi

1. GİRİŞ Etik, iyi-kötü, doğru-yanlış, fayda-zarar gibi kavramları inceler. Bu manada tıp etiği, doğru olan, hastanın iyiliğine yönelik ve fayda sağlayacak tedavilerin yapılmasını, zarar verecek, yanlış veya hastanın kötülüğüne yol açacak uygulamalardan kaçınmayı gerektirir.  Hekim ve sağlık mesleği mensubu kişilerin, hastaların tıbbi yararını gözetmesi esastır. Ancak, hastanın tedaviyi alıp almama konusunda yetkisinin olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Zira yasalar çerçevesinde insanlar, hayatları ile ilgili konularda seçme özgürlüğüne sahiptir. Dolayısıyla hastanın, kendisi ile ilgili verilecek tıbbi kararlarda söz sahibi olmayı istemesi en doğal hakkıdır.  Bu durumda ortaya çıkan kavram; özerkliğe saygı ilkesidir. Bu çalışmada, tıp etiğinde önemli etik ilkelerden biri olan, hastanın kendisi ile ilgili tıbbi kararları kendisinin vermesi olarak ifade edilen özerklik ilkesi ele alınmıştır.      2. ÖZERKLİK Türk Dil Kurumuna göre özerklik, bir topluluğun, bir kuruluşun ayrı

Paramediklerin Görev ve Yetkilerinde Önemli Değişiklikler

Acil ilaç uygulama konusunda paramediklere bütün yollar serbest!  Paramediklere, ayrıca mekanik ventilasyon uygulama yetkisi verildi.  Ve artık iğne dekompresyon uygulaması yapabilecekler. İşte detaylar.  Acil Sağlık Hizmetleri (ASH)'nin sunumunda, özellikle hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin baş aktörlerinden biri olarak kabul edilen paramedik mesleği ile ilgili bugüne kadar birçok gelişme sağlandı.  Bunlardan en önemlisi, 2005 yılında Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'da yapılan değişiklikle, belli sınırlar çerçevesinde hastaya müdahale yetkisinin verilmesidir.  Ardından 2006 yılında yayınlanan 26369 sayılı Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile  Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği ve bu yönetmelikte yapılan düzenlemeler ile hekim bulunmayan ambulanslarda paramedik bulundurma zorunluluğunu getirilmiştir.  2007 yılında yayınlanan, Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile paramedik görev ve yetkileri

Satılık Hastalıklar Kitabının Kritiği

1. ÖZET Sağlık alanında dünyanın önde gelen gazetecilerden biri olan Ray Moynihan ile ilaç politikaları üzerinde uzmanlaşmış bir yazar Alan Cassels tarafından kaleme alınan Satılık Hastalıklar kitabı; 500 milyar dolarlık cirosu ile dünyada 3.büyük sektör haline gelen ilaç piyasasının pazarlama stratejilerini anlatır. Bu kitap; hastalık değerlerini belirleyen akademik çalışmaları finanse eden ilaç firmaların normal değer aralıklarının daraltılmasındaki oynadıkları rol ile hasta sınıfına giren nüfusun çoğaltılmasını, hastalıkların profesyonelce pazarlanması sayesinde de uydurma hastalıkların insanların zihninde kabul olgusu yaratmasını konu almaktadır. 2. KİTABIN İÇERİĞİ ‘Hastalık satmak’ önsözü ile başlayan kitap ikiyüzlü bilinçlendirme kampanyalarının ufak sorunları ciddi hastalıklar gibi resmettiğini, ilaç firmalarının yaptığı yoğun reklamların; genel rahatsızlıkları, insanların hastalık gibi algılaması için müthiş bir çaba gösterdiğinden bahseder. Bununla ilgili olarak kitap

Hangi konuya bakmak istersin?